Informacje o Brukseli
Bruksela (Bruxelles, Brussel, Brüssel) to największe miasto i stolica Belgii. Położone jest w środkowej częsci kraju, nad rzeką Senne. To również siedziba króla i parlamentu, a także Unii Europejskiej, NATO i Euroatomu.
Rys historyczny
Pierwsze wzmianki o Brukseli sięgają X wieku, kiedy stanowiła ona osadę obronną. W XIII w. miasto stało się ważnym ośrodkiem handlowym. Z tego okresu pochodzi główny plac (Grand Place). Od 1830 r. pełni funkcję stolicy Belgii. Znaczna rozbudowa miasta miała miejsce w XIX w., natomiast w czasie II wojny światowej Bruksela ucierpiała w wyniku bombardowań.
Do XIX w. na tych terenach dominował język flamandzki, jednak po uzyskaniu przez Belgię niepodległości i napływie ludności z Francji nastąpiła zmiana i mieszkańcy porozumiewają się głównie po francusku.
Sezon turystyczny i pogoda
Bruksela znajduje się w strefie wpływu klimatu umiarkowanego kontynentalnego typu atlantyckiego. Występują tu częste opady (ok. 200 dni w roku), raczej mroźne zimy i chłodne lato. Deszcz pada przez cały rok, choć jesto go nieco więcej w grudniu i styczniu. Podobnie jak w całej Belgii, pogoda w Brukseli jest bardzo zmienna - jednego dnia może padać, przejść burza i świecić słońce. Teoretycznie najcieplej jest w lipcu i sierpniu i to najlepszy moment na odwiedzenie miasta. Zimą często temperatura spada poniżej zera. Występują również opady śniegu.
Czekolada, piwo i frytki
Jeżeli chodzi o kuchnię, Belgia słynie przede wszystkim z czekolady i piwa. Tradycja produkcji czekolady sięga kilku wieków, ale najbardziej znane belgijskie czekoladki (praliny) pojawiły się na początku XX w. W każdym belgijskich mieście spotkać można dziesiątki sklepów z czekoladą w każdej postaci. Znaleźć można również rodzinne zakłady, gdzie wyroby czekoladowe produkowane są ręcznie przy użyciu oryginalnych, starych maszyn. Czym wyróżnia się belgijska czekolada? Przede wszystkim zawiera 100% masła kakaowego, przez co jest ceniona na całym świecie i oczywiście droga.
Wystarczy wejść do pierwszego z brzegu sklepu z czekoladą, by znaleźć się w zupełnie innym świecie - o zawrót głowy przyprawia nie tylko zapach czekolady, ale mnogość kształtów i rodzajów, w połączeniu z przeróżnymi dodatkami, np. bakaliami czy marcepanem.
Tradycja warzenia piwa w Belgii sięga XI w. Na początku piwo warzono wyłącznie w opactwach. Zresztą najbardziej cenione na świecie gatunki piwa nadal produkują mnisi. Belgijskie piwa charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu - nawet 9 procent. W sklepach można znaleźć dziesiątki rodzajów piwa, w tym także smakowe i owocowe, jak choćby wiśniowe, cytrusowe czy nawet o smaku mango.
W kuchni belgijskiej wyraźnie zaznaczają się wpływy francuskie. Jada się rogaliki, bagietki, różnego rodzaju naleśniki. Prawdziwym hitem są jednak frytki. W wielu miejscach można zobaczyć budki z tym przysmakiem. Zwykle kupuje się je na wynos i je prosto z papieru, tacki lub pudełeczka. Belgijskie frytki są duże, grube, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Pycha!
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.