Informacje o Brugii
Brugia (Brugge, Bruges) to miasto położone w północno-zachodniej części Belgii. Stanowi ważny port śródlądowy, połączony kanałami z Morzem Północnym oraz Gandawą. Z powodu dużej liczby kanałów bywa nazywane flamandzką Wenecją.
Rys historyczny
Historia osadnictwa w tym miejscu sięga I wieku przed Chrystusem. Prawa miejskie Brugia otrzymała w 1128 r. Od tego czasu powstawały nowe mury miejskie i kanały, bowiem wcześniej miasto straciło bezpośredni dostęp do morza. W tym okresie Brugia stanowiła ważny ośrodek handlowy. Okres największej świetności średniowiecznej Brugii przypadł na lata 1280-1390. W XV w. książę Burgundii Filip III Dobry ustanowił w Brugii, Brukseli i Lille swoje dwory, dzięki czemu miasta te przyciągnęły m.in. artystów czy bankierów.
Od XI w., kiedy kanał łączący miasto z morzem zaczął się zamulać, Brugia straciła na znaczeniu i zaczęła podupadać. Dopiero w XIX w. stała się ośrodkiem turystycznym, przyciągającym główie turystów z Anglii i Francji. Obecnie jest jednym z chętniej odwiedzanych miejsc w Belgii, głównie ze względu na dobrze zachowaną średniowieczną zabudowę. Znana jest również z wytwarzanych tu koronek.
Historyczne centrum Brugii znajduje się od 2000 roku na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Sezon turystyczny i pogoda
Brugia znajduje się w strefie wpływu klimatu umiarkowanego kontynentalnego typu atlantyckiego. Występują tu częste opady, raczej mroźne zimy i chłodne lato. Deszcz pada przez cały rok, choć jesto go nieco więcej w październiku, listopadzie i grudniu. Podobnie jak w całej Belgii, pogoda w Brugii jest bardzo zmienna - jednego dnia może padać, przejść burza i świecić słońce. Teoretycznie najcieplej jest od czerwca do sierpnia i to najlepszy moment na odwiedzenie miasta. Zimą często temperatura spada poniżej zera.
Czekolada, piwo i frytki
Jeżeli chodzi o kuchnię, Belgia słynie przede wszystkim z czekolady i piwa. Tradycja produkcji czekolady sięga kilku wieków, ale najbardziej znane belgijskie czekoladki (praliny) pojawiły się na początku XX w. W każdym belgijskich mieście spotkać można dziesiątki sklepów z czekoladą w każdej postaci. Znaleźć można również rodzinne zakłady, gdzie wyroby czekoladowe produkowane są ręcznie przy użyciu oryginalnych, starych maszyn. Czym wyróżnia się belgijska czekolada? Przede wszystkim zawiera 100% masła kakaowego, przez co jest ceniona na całym świecie i oczywiście droga.
Wystarczy wejść do pierwszego z brzegu sklepu z czekoladą, by znaleźć się w zupełnie innym świecie - o zawrót głowy przyprawia nie tylko zapach czekolady, ale mnogość kształtów i rodzajów, w połączeniu z przeróżnymi dodatkami, np. bakaliami czy marcepanem.
Tradycja warzenia piwa w Belgii sięga XI w. Na początku piwo warzono wyłącznie w opactwach. Zresztą najbardziej cenione na świecie gatunki piwa nadal produkują mnisi. Belgijskie piwa charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu - nawet 9 procent. W sklepach można znaleźć dziesiątki rodzajów piwa, w tym także smakowe i owocowe, jak choćby wiśniowe, cytrusowe czy nawet o smaku mango.
W kuchni belgijskiej wyraźnie zaznaczają się wpływy francuskie. Jada się rogaliki, bagietki, różnego rodzaju naleśniki. Prawdziwym hitem są jednak frytki. W wielu miejscach można zobaczyć budki z tym przysmakiem. Zwykle kupuje się je na wynos i je prosto z papieru, tacki lub pudełeczka. Belgijskie frytki są duże, grube, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Pycha!
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.