Informacje o Jerez de la Frontera
Jerez de la Frontera to miasto położone w południowo-zachodniej części Hiszpanii. Słynie z produkcji sherry, pokazów flamenco oraz znajdujących się w okolicy licznych stadnin koni. Jego nazwa pochodzi od fenickiej osady Xera, później przekształconej m.in. na Xerez.
Rys historyczny
Ślady osadnictwa w rejonie dzisiejszego Jerez de la Frontera sięgają ok. 3000 lat p.n.e. W późniejszym okresie trafiło po rządy Rzymian, by następnie przejść w ręce Wandalów i Wizygotów, aż do roku 711, kiedy to zostało podbite przez Arabów. W 1053 r. Jerez zostało włączone do Sewilli, a następnie przynależało do Granady. Na wiek XII i XIII przypada wielki rozkwit miasta. Z tego właśnie okresu pochodzi układ ulic starego miasta oraz mury obronne. Złoty okres skończył się w XVII w., ale miasto nie upadło. Od tego czasu rozwija tradycje winiarskie.
Sezon turystyczny i pogoda
Jerez de la Frontera leży w strefie klimatu podzwrotnikowego-śródziemnomorskiego, z wpływem oceanicznego. Zimy są łagodne, ale deszczowe, natomiast lato długie, gorące i suche. Średnia roczna dzienna temperatura wynosi aż 24° C. Opady przypadają głównie na okres od października do kwietnia.
Jedzenie i picie
Jeżeli chodzi o jedzenie, Jerez de la Frontera nie różni się od reszty kraju. Na śniadanie pije się kawę z paluszkami, je się zwykle coś słodkiego czy bagietki z dodatkami, przede wszystkim mięsnymi. Głównym posiłkiem jest kolacja, spożywana wieczorem. Popularne są dania rybne i z owocami morza czy krewetkami. W menu każdej restauracji znajduje się paella, czyli danie ryżowe, przygotowane z różnymi składnikami. W Hiszpanii królują surowe wędliny i kiełbasy z dodatkiem papryki, np. chorizo.
Powszechne są gotowe zestawy - menu del dia. W ich skład wchodzi pierwsze danie (do wyboru zupa albo sałatka), drugie danie (makaron, mięso) i deser lub napój (bebida). Do sałatek zwykle dodawany jest ocet.
Osobną kwestię stanowią tapas, czyli przekąski. Powszechne są bary, które specjalizują się w serwowaniu tapas, na przykład takie, gdzie zamawia się napój, do którego dodawana jest określona przekąska, przy następnym zamówionym daniu dodawana jest kolejna przekąska itd.
W rejonie Jerez pije się przede wszystkim wino oraz lokalną sherry.
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.