Informacje o Palandze i Lipawie
Rys historyczny
Palanga:
Kurort na przestrzeni lat przechodził w ręce kolejnych możnych rodów. W 1824 ziemie kupił Michał Tyszkiewicz i w rękach tej rodziny były do 1940 r. Prawa miejskie Palanga uzyskała w 1791 roku. W XIX wieku hrabia Józef Tyszkiewicz zbudował przystań, a następnie powstało drewniane molo. Zespół XIX-wiecznej drewnianej zabudowy nadmorskiego uzdrowiska zachował się do czasów współczesnych.
Lipawa:
Lipawa została założona przez plemiona Kurów zajmujące się rybołówstem w 1253 roku jako Lyva. W 1263 zakon kawalerów mieczowych założył osadę Libau. Nazwa Liepāja weszła do powszechnego użycia po 1560 roku. W 1625 książę Fryderyk Kettler nadał osadzie prawa miejskie. W 1795, po upadku księstwa Kurlandii w wyniku III rozbioru Polski Lipawa została przyłączona do Cesarstwa Rosyjskiego. W XIX wieku miasto szybko rozwijało się jako główny bałtycki port Rosji. Podczas I wojny światowej Lipawa była okupowana przez Niemcy, po zakończeniu wojny i ogłoszeniu niepodległości przez Łotwę przez 6 miesięcy miasto pełniło funkcję tymczasowej stolicy, przed przybyciem rządu do Rygi. Podczas okupacji sowieckiej w latach 1945–1991 utworzono port Marynarki Wojennej ZSRR i bazę okrętów podwodnych. Ostatni żołnierze sowieccy opuścili Lipawę w 1994 roku.
Wybrzeże i plaże
Palanga:
Palanga położona jest nad Morzem Bałtyckim. Plaża jest szeroka, z drobnym, jasnym piaskiem. Średnia temperatura wody latem waha się w granicach 16-18 stopni. W sezonie, przy korzystnej pogodzie, plaża bywa bardzo zatłoczona.
Lipawa:
Lipawa położona jest nad Morzem Bałtyckim. Plaża jest szeroka, z drobnym jasnym piaskiem. W okolicy Karosty plaża jest wąska, z czerwonawym piaskiem, miejscami leżą kamienie.
Sezon turystyczny i pogoda
Zarówno na litewskim, jak i łotewskim wybrzeżu Bałtyku panuje klimat morski. Latem średnie temperatury w Palandze i Lipawie wahają się w granicach 13-22 stopnie, a liczba godzin słonecznych to 7-9. Średnio w miesiącu należy spodziewać się 10-12 dni deszczowych. Zimą temperatury spadają kilka stopni poniżej zera, a słońce świeci tylko przez godzinę w ciągu dnia. Najlepszy okres na wyjazdy w te rejony to czerwiec-sierpień.
Jedzenie i picie
Najbardziej znaną litewską potrawą jest chłodnik. Popularna jest również wędlina kindziuk. Litwa słynie również z chleba i produktów mącznych - kopytek, klusek, placków. Tradycyjne napoje to miód pitny, nalewki i kwas chlebowy.
Kuchnia łotewska to przede wszystkim potrawy mączne, chleby i wypieki. Oczywiście na stole nie może zabraknąć ryb i lokalnego piwa.
Waluty i ceny
Litwa:
Walutą obowiązującą na Litwie jest lit litewski. 1 LTL = 1,2189 (na dzień 26 lipca 2012). Nie są przyjmowane płatności w euro. Ceny za poszczególne produkty kształtują się na podobnym poziomie, jak w Polsce.
Łotwa:
Walutą obowiązującą na Łotwie jest łat łotewski. 1 LVL = 6,0444 (na dzień 26 lipca 2012) . Nie są przyjmowane płatności w euro. W wielu miejscach nie ma możliwości dokonania płatności kartą. Ceny za poszczególne produkty kształtują się na podobnym poziomie, jak w Polsce, np. danie obiadowe w restauracji to koszt od 2,5 łata, za pizzę trzeba zapłacić ok. 4-5 łatów, za kawę - niespełna 1 łat. Koszt noclegu dwóch osób w hotelu w centrum miasta to 25-30 łatów.
Przepisy wjazdowe
Zarówno przy wjeździe na Litwę, jak i Łotwę obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.