Informacje o Salonikach
Saloniki (Θεσσαλονίκη, Tesaloniki, Thessaloniki) to drugie co do wielkości miasto w Grecji. Położone jest w północno-wschodniej części kraju, nad Zatoką Salonicką. Jest stolicą greckiego regionu Macedonia. Znajduje się tu duże lotnisko międzynarodowe, dokąd latają tanie linie z Polski.
Rys historyczny
Miasto zostało założone ok. 315 p.n.e. przez króla Macedończyków Kassandra i nazwane na cześć jego żony, Tessaloniki. Od 146 p.n.e. należało do państwa rzymskiego, a za czasów panowania cesarza Galeriusza utrzymywały silną pozycję. Następnie Saloniki stały się częścią Bizancjum. Później było wielokrotnie atakowane - przez Słowian, Arabów, Normanów. W 1387 zostało zdobyte przez Turków, a następnie odzyskane przez Bizancjum w 1405, by w 1423 zostać sprzedane Wenecji. W 1430 Saloniki ostatecznie zdobyli Turcy. To właśnie w Salonikach urodził się Mustafa Kemal Atatürk, słynny turecki przywódca. Do Grecji trafiło 8 listopada 1912, podczas wojen bałkańskich. W 1922 r. nastąpiła wymiana ludności - do Salonik trafili Grecy zamieszkujący wcześniej tereny Turcji. Wysiedlono natomiast z miasta ludność muzułmańską.
Miasta nie oszczędziła również II wojna światowa, kiedy wymordowano ok. 60 000 zamieszkujących tu Żydów.
Sezon turystyczny i pogoda
Sezon turystyczny trwa od maja do października. W maju woda jest zbyt chłodna, żeby się kąpać, natomiast w październiku roślinność przygotowuje się do zimy. Średnie temperatury powietrza od czerwca do września wynoszą ok. 30 stopni. W tym czasie nie powinno padać. Opady występują przede wszystkim od października do maja.
Jedzenie i picie
Kuchnia grecka oparta jest na naturalnych produktach. W diecie znajdują się świeże warzywa i owoce, kozie sery, mleko i jogurty, jagnięcina, kozina, ryby, owoce morza, a przede wszystkim oliwki i wytłaczana z nich oliwa. Całość dopełniają świeże zioła i przyprawy oraz miód z miejscowych pasiek. Typowe posiłki to suvlaki, gyros, sałatka grecka, grillowane i pieczone kawałki mięsa, faszerowane pomidory i liście winogron, kotleciki z mięsa, potrawy rybne, owoce morza oraz oczywiście sos tzatziki. Specjalnością regionu są grillowane sery. Typowa dla tego regionu potrawa to bougatsa, czyli słodka przekąska na bazie ciasta filo z serowym nadzieniem. Może być posypana cukrem i cynamonem.
W każdej tawernie i w barze czy sklepie można zakupić popularne greckie piwo Mythos.
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.