Informacje o Segowii
Segowia (Segovia) to miasto w środkowej części Hiszpanii, położone w regionie Kastylia i Leon. Znajduje się u podnóża gór Sierra de Guadarrama. Słynie przede wszystkim z 800-metrowego, doskonale zachowanego, rzymskiego akweduktu. Bliskie położenie względem Madrytu i dogodny dojazd sprawiają, że jest to doskonałe miejsce na wycieczkę za miasto.
Rys historyczny
Segowia to osada założona przez Celtów. W miejscu obecnego zamku znaleziono fragmenty celtyckiej budowli. Szacuje się, że osadnictwo ludzkie istniało na tych terenach już ok. 60 000 lat temu. W okolicznych jaskiniach odnaleziono ślady ludzkie z epoki brązu. W 80 r. p.n.e. osada została zdobyta przez Rzymian i przez kilka wieków znajdowała się w ich rękach. Z tego właśnie okresu pochodzi słynny akwedukt. Od V w. Segowia była we władaniu Wizygotów, a następnie Maurów, by w 1079 r. zostać zdobyta przez hiszpańskiego króla Kastylii i Leonu Alfonso VI. Przyjmuje się, że po opuszczeniu miasta przez ludność islamską, to właśnie on ponownie je zasiedlił chrześcijanami. Później miasto było jedną z którelwskich rezydencji i był to najlepszy okres dla rozwoju Segowii, która słynęła z handlu wełną. W XVII w. miasto nawiedziła epidemia dżumy, która zdziesiątkowała ludność i przyczyniła się do chwilowego upadku Segowii.
Sezon turystyczny i pogoda
Klimat Segowii jest połączniem klimatu śródziemnomorskiego i oceanicznego. Na temperatury ma wpływ także bliska obecność gór. Średnia roczna temperatura wynosi tylko ok. 11 stopni. Najniższa historyczna temperatura została odnotowana w styczniu 1938 r. i wynosiła -17 stopni, zaś najwyższa to 39,7 (lipiec 1920 r.). W ciągu roku notuje się dużą sumę opadów. Zimą może zdarzyć się niewielki śnieg. Miasto najlepiej odwiedzić od wiosny do jesieni.
Jedzenie, picie i sangria
Pod względem kulinarnym Segowia niewiele różni się od Madrytu. Na śniadanie pije się kawę, je się zwykle coś słodkiego. Głównym posiłkiem jest kolacja, spożywana wieczorem. Popularne są dania rybne i z owocami morza czy krewetkami. W menu każdej restauracji znajduje się paella, czyli danie ryżowe, przygotowane z różnymi składnikami.
Warto spróbować dużych pierogów z nadzieniem (empanada), które dostaje się do ręki lub słynnej zupy pomidorowej, serwowanej na zimno - gazpacho. W Hiszpanii królują surowe wędliny i kiełbasy z dodatkiem papryki, np. chorizo.
Powszechne są gotowe zestawy - menu del dia. W ich skład wchodzi pierwsze danie (do wyboru zupa albo sałatka), drugie danie (makaron, mięso) i deser lub napój (bebida). Do sałatek zwykle dodawany jest ocet.
Pije się przede wszystkim wino i piwo. W Hiszpanii życie towarzyskie prowadzone jest głównie wieczorami, kiedy robi się chłodniej. Wówczas Hiszpanie spotykają się ze znajomymi, robią zakupy, wypoczywają przy kieliszkach z sangrią, czyli lekkim i słodkim winem owocowym, czy kuflach złocistej cervezy.
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy z Hiszpanią uprawnia dowód osobisty lub paszport.