Informacje o Thassos
Thassos (Thasos, Tasos, Tazos, Θάσος) to wyspa w Grecji, położona w północnej części Morza Egejskiego, ok. 8 km od wybrzeża. Jest jednocześnie najbardziej wysuniętą na północ wyspą Grecji. Jej powierzchnia to 390 km². Wyspa jest górzysta, a jej najwyższy szczyt Ipsarion ma wysokość 1204 m n.p.m. Tuż przy głównej wyspie znajdują się trzy mniejsze - Thasopoulo, Kynira i Panagia. Na Thassos panują sprzyjające warunki do uprawy różnych owoców i warzyw. Tutaj też znajdują się kopalnie białego marmuru, od których nazwę wzięła plaża Marble.
Rys historyczny
Jako pierwsi na wyspie osiedlili się Fenicjanie, których przyciągnęły bogate złoża złota. W późniejszym okresie Thassos próbowali podbić Persowie - bezskutecznie. W V w. p.n.e. wyspa została jednak zdobyta przez Ateńczyków, a następnie trafiła w ręce Spartan. W 340 p.n.e. wyspę zajął Filip II Macedoński. Przez długi czas wyspa posiadała status wolnego miasta, by po okresie panowania bizantyjskiego w 1462 roku przejść we władanie Turków. Podczas wojen bałkańskich wyspa została wyzwolona przez admirała Pavlosa Kountouriotisa, a od 1914 roku należy do Grecji.
Wybrzeże i plaże
Linia brzegowa Thassos liczy ok. 70 km i jest bardzo zróżnicowana. Są tu długie i szerokie plaże, w tym słynna 3,5-kilometrowa Golden Beach, plaże mniejsze, aż po urokliwe zatoczki, poukrywane u podnóża sosnowego lasu. Dominują plaże piaszczyste lub z mieszaniną piasku, żwirku i niewielkich kamieni, ale znaleźć można także miejsca, gdzie do głębokiej i krystalicznie czystej wody wchodzi się ze skał. Na uwagę zasługuje przede wszystkim Saliara, nazywana również Marble Beach od znajdujących się obok kopalni marmuru, czy też położona nieopodal plaża Vathy. Nie można pominąć miejsca, które nosi nazwę Giola. To naturalny basen uformowany przez skały na południu wyspy. Thassos jest wyjątkową wyspą, ze względu na unikalny zielony kolor wody.
Sezon turystyczny i pogoda
Sezon turystyczny trwa od maja do października. W maju woda jest zbyt chłodna, żeby się kąpać, natomiast w październiku roślinność przygotowuje się do zimy. Średnie temperatury powietrza od czerwca do września wynoszą ok. 30 stopni. W tym czasie nie powinno padać. Opady występują przede wszystkim od listopada do maja.
Jedzenie i picie
Kuchnia grecka oparta jest na naturalnych produktach. W diecie znajdują się świeże warzywa i owoce, kozie sery, mleko i jogurty, jagnięcina, kozina, ryby, owoce morza, a przede wszystkim oliwki i wytłaczana z nich oliwa. Całość dopełniają świeże zioła i przyprawy oraz miód z miejscowych pasiek. Typowe posiłki to suvlaki, gyros, sałatka grecka, grillowane i pieczone kawałki mięsa, faszerowane pomidory i liście winogron, kotleciki z mięsa, potrawy rybne, owoce morza oraz oczywiście sos tzatziki. Specjalnością wyspy są grillowane sery, np. feta na słodko, z miodem i sezamem, czy cypryjski słony ser haloumi. Wyspa słynie z produkcji oliwy oraz owoców i warzyw w miodowej zalewie w słoikach, a także pysznego wina.
W każdej tawernie i w barze czy sklepie można zakupić popularne greckie piwo Mythos.
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.