Informacje o Atenach
Ateny to stolica i jednocześnie największe miasto Grecji. Miasto stanowi jeden z najważniejszych ośrodków turystycznych w Europie i może poszczycić się wieloma zabytkami z czasów starożytnych. Najważniejszym z nich jest oczywiście Akropol.
Rys historyczny
Historia Aten sięga 2000 lat p.n.e. - z tego okresu pochodzą ruiny na wzgórzu Akropolis. Wokół wzgórza powstało miasto z licznymi zabudowaniami, m.in. agorą, teatrem i świątyniami. W czasach późniejszych miasto otoczyły Długie Mury, sięgające Pireusu i Faleronu. Szacuje się, że w czasach starożytnych to miasto-państwo zamieszkiwało ok. 100 tysięcy osób. Miasto było silnym ośrodkiem politycznym, a także umysłowym. W 338 r. p.n.e. Ateny straciły niepodległość na rzecz Macedonii, a następnie Rzymu, co przyczynia się do systematycznego upadku miasta.
W XV w. Ateny znajdują się we władaniu Turków, którzy prowadzą wojnę z Wenecjanami. Dopiero w XIX w. miasto staje się stolicą państwa, która została przeniesiona z Nafplionu. Warto wspomnieć, że w 1896 r. w Atenach odbywają się pierwsze Nowożytne Igrzyska Olimpijskie.
W czasie II wojny światowej miasto znalazło się pod okupacją niemiecką, a w latach 1944-45 w Atenach toczyły się zacięte walki, w wyniku których śmierć poniosły tysiące osób.
Sezon turystyczny i pogoda
Ateny położone są w strefie klimatu podzwrotnikowego, śródziemnomorskiego. Średnia temperatura zimą to 9 stopni, latem - 27 stopni. Opady występują jesienią, zimą i wczesną wiosną, latem natomiast jest sucho. Na zwiedzanie Aten najlepiej wybrać miesiące wiosenne lub wczesną jesień, kiedy upały nie są już tak dokuczliwe. Jeszcze w październiku woda w morzu w tym regionie przekracza 20 stopni, niebo często jest bezchmurne, a temperatura przekracza 25 stopni.
Jedzenie i picie
W Atenach można znaleźć zarówno restauracje typu fast-food, jak i tawerny czy lokale serwujące dania kuchni greckiej. Tych jest szczególnie dużo w okolicach Akropolu i w dzielnicy Plaka. Kuchnia grecka to przede wszystkim oliwa z oliwek, świeże warzywa, ser feta oraz baranina i wieprzowina. Najpopularniejsze dania to gyros i suvlaki. Do posiłku pije się przede wszystkim wino, popularne napoje to także piwo i retsina (wino żywiczne).
Czas wolny
W ramach odpoczynku od zwiedzania starożytnych ruin i muzeów można wybrać się do Pireusu, by pooglądać wielkie statki cumujące w porcie. Ciekawych rozwiązaniem jest również wypożyczenie samochodu i wycieczka za miasto. Możliwości jest kilka - jedna z okolicznych plaż, wyprawa na malowniczy Peloponez i nad Kanał Koryncki lub na północ i wschód od miasta, gdzie znaleźć można inne zabytki. Jeśli dysponujecie większą ilością czasu, warto rozważyć rejs statkiem na jedną z wielu greckich wysp.
Przepisy wjazdowe
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.
Jak dojechać?
Do Aten najlepiej wybrać się samolotem. Czas przelotu z Warszawy to ok. 2 godziny i 40 minut. Do stolicy Grecji bezpośrednio latają z Polski linie LOT, a także Aegean i Ryanair. Przejazd samochodem jest możliwy, choć odległość jest bardzo duża, a podróż czasochłonna. Z Warszawy jest to prawie 2500 km i doba jazdy.